My image My image My image My image My image My image My image

Látnivalók

Kakasvári porták

A „Kakasvár” a falu ÉNY-i részén lévő dombrész régi neve. A házak oromzatán régen fémlemez kakasok álltak, innen ered az elnevezés.

Az É. Kovács család tulajdonát képezi az a sajátos, skanzen-szerű porta, amelyen egykor a család önellátó gazdálkodást folytatott. Ma már gazdasági tevékenység nem folyik itt, de az épületeket és a munkaeszközöket megőrizték és az érdeklődők számára megnyitották a portájukat. Néhány épületeket belülről átalakítottak, ezzel az egykori gazdálkodást szolgáló épületek más funkciót kaptak. Így az egykori istálló ma kiállítási tér, itt kerülnek bemutatásra Babus P. Benjamin kézműves-ezermester famunkái, a potán lévő csűrek pedig közösségi terekké váltak, csűrszínpaddal. Az egyik ilyen ólas csűrben családi képzőművészeti és kézműves galériát létesítettek.

A portához tartozik még jó néhány egykori, ma is meglévő egyéb gazdasági épület, mint a hídasól- (fából épített, a talaj fölé gerendavázra - hídasra – épített disznóól), tyúkól, méhes, fás színek, szekérszín.

Szállóvendégek itt találják meg a Kemencés-házat és a Kakasvári vendégházat, valamint innen nyílik a Gömöri lovasudvar is.
kép
Nagy Balázs 2016
Minden jog fenntartva