My image My image My image My image My image My image My image

Látnivalók

Néprajzi gyűjtemény és kisgaléria

A gyűjtemény együttest a Tompa Mihály Emlékbizottság, mai nevén Tompa Mihály Gömöri Kulturális Egyesület lelkes lokálpatriótái hozták létre több évtizedes gyűjtő és szervező munkájukkal. Az alábbi gyűjtemények működtetését ma is az egyesület biztosítja a helyi tagjainak önkéntes munkájával.

A gyűjtemény legkorábban kialakított egysége maga a néprajzi gyűjtemény, ez a galériával szemben, az egykori gazdasági épületben kapott helyet. Itt láthatók a népi gazdálkodás és az erdőgazdálkodás kisebb munkaeszközei, valamint a háztartás és a kenderfeldolgozás eszközei, berendezései. A falakon fotók segítségével láthatók gyakorlati alkalmazásuk, valamint Dél-Gömör gazdag népi építészetének jellemző objektumai.

A Kisgaléria mögötti árnyas kertben található az önellátó paraszti gazdaság földműveléssel, állattenyésztéssel kapcsolatos nagyobb méretű munkaeszközeit, gépeit bemutató szabadtéri kiállításunk. A fészerek alatt és a csűrökben többféle szekeret, kocsit, lovas szánokat, cséplőgépeket, petróleummal üzemelő erőgépeket, gabonaőrlő szerkezeteket, tűzoltókocsikat és számos földművelő eszközt láthatunk. A kiállítás másik része az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódik. A favágó életformának az emlékei közül egy faszénégető boksa és két fakunyhó látható, amelyek ideiglenes szálláshelyül szolgáltak az erdei munkásoknak.

A Galéria az egykori iskola tantermében került kialakításra. Itt időszakos kiállításokat rendez az egyesület, elsősorban gömöri, vagy Gömörhöz valamilyen szállal kötődő alkotók kapnak bemutatkozási lehetőséget. Évente a falu ad otthont az Alkotók Népfőiskolája képzőművészeti nyári táborának, amelynek több mint húsz éve Máger Ágnes miskolci festőművész a művészeti vezetője.
kép

kép
Nagy Balázs 2016
Minden jog fenntartva