My image My image My image My image My image My image My image

Gyapjúkártoló műhely

A gyapjúkártoló műhely a hagyományos gyapjúfeldolgozás valamennyi lépését végigköveti a juhnyírástól a mosáson át, a mosott gyapjú tépéséig, kártolásáig, a fonalkészítésig, a gyapjú-paplanok és párnák varrásáig, valamint kötött és nemez-tárgyak készítéséig. A fő tevékenység a gyapjú kártolása, vagyis fésülése.

A gyapjúfeldolgozó üzem lelke Gömörszőlősön működik, ahol hozzávetőlegesen száz éves gépekkel tépjük és kártoljuk a gyapjút, majd fonalat készítünk (ez utóbbi tevékenység technikai okok miatt időlegesen szünetel).
A feldolgozás során kizárólag hazai (kárpát-medencei) juhok gyapját hasznosítjuk. A viszonylag gyakori merinó mellett cigáják, gyimesi és alföldi rackák gyapjával is dolgozunk, ami a hazai juhtartást is erősíti. A cigája és a rackák mára megritkult, ősi juhfajták.

A magyar szabvány lehetővé teszi gyapjú-termékekbe 10% műanyag bedolgozását, s ezt még 100%-os gyapjúként lehet értékesíteni. Ezt a lehetőséget elutasítjuk, valóban 100%-os természetes gyapjút dolgozunk fel és árusítunk!

A gyapjúból készült termékeket, ruhákat, ágyneműt, használati tárgyakat újra egyre többen keresik, használják, hiszen számos előnyös tulajdonsága pótolhatatlanná teszi.
kép
kép
A gyapjú évezredekig életünk szerves, mindennapi része volt. Használata mára azonban sajnos visszaszorult, s helyette rosszabb, gyengébb minőségű anyagok vették át korábbi szerepét. A műszálas termékek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen viseletük egészségkárosító, előállításuk és az elhasznált anyag környezetszennyező. A piacot ma uraló, elsősorban pamut „kínai áru” minősége közismert, ideiglenes térhódítása pedig kiszolgáltatottá tett, és a világkereskedelem összeomlása, vagy akár komolyabb megingása esetén komoly ellátási nehézségek alakulhatnak ki.

A gyapjú nem csak életünk fizikai oldalán van segítségünkre, hanem talán még fontosabb, hogy segít kapcsolódni a napi gondokon túlmutató, valódi élethez. Megszűri a világot, eligazít, jobbít.

Melegíti a testet és a lelket egyaránt.

A miskolci Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány 1995-ben hozott létre egy ipartörténeti értékű gépekkel dolgozó kis műhelyt, melyet ma Gömörszőlős Község Önkormányzata működtet.
A műhely tépett és kártolt gyapjút, paplanokat, párnákat, valamint egyedi gyapjútermékeket állít elő. Emellett élő múzeum, ahol szívesen látjuk azokat akiket érdekel a gyapjúfeldolgozás. Megtekinthető munka közben, vagy egyeztetett időpontban.

Gömörszőlős Község Önkormányzata
3728, Gömörszőlős, Kassai u. 20.
tel.: 06-48-435-017 munkaidőben
Nagy Balázs 2016
Minden jog fenntartva